شاید برای شما هم پیش آمده باشد که از یک وبسایت غیر معتبر به صورت آنلاین وسیلهای که ادعا میشود جنس آن نقره است، خریداری کرده باشید یا دوست شما یک تکه زیورآلات نقره به شما هدیه دهد و یا شاید شما میخواهید جواهری از میراث خانوادگی را ارزیابی کنید تا از نقره بودن آن اطمینان حاصل کنید.
دلیل شما هرچیزی که باشد، باید بدانید که چطور میتوان نقره واقعی را از فلزات دیگر تشخیص داد.
مطالعه نمایید: چطور طلای واقعی را تشخیص دهیم
نقره یک عنصر شیمیایی چند کاربردی میباشد. نقرهی استرلینگ از ۹۲.۵ درصد نقره و ۷.۵ درصد فلزات دیگر (به طورعمده مس) تشکیل شده است و سختی و مقاومت آن بیشتر از نقرهی خالص است.
نقرهی خالص قابل انعطاف است و بیشتر با نام نقره خام (fine silver) شناخته میشود. محصولات مختلف غیر نقره اگر پوششی از نقره (یک لالهی نازک از نقرهی خالص) داشته باشند، میتوانند به راحتی با نقره خالص اشتباه گرفته شوند. در ادامه روشهایی برای آزمودن نقره و افتراق آن از بقیهی فلزات را بررسی میکنیم.
اجناسی که تحت عنوان نقره تبلیغ میشوند و به صورت بین المللی به فروش میرسند باید نشاندار شده باشند و اطلاعات محتویات نقرهی تشکیل دهندهی آنها باید حکاکی شده باشد. اگر هیچ نشانی از این اطلاعات نمیبینید، باید با احتیاط بیشتری عمل کنید؛ البته ممکن است قطعهی مورد نظر، نقرهی خالص و با کیفیت باشد ولی در کشوری تولید شده باشد که محصولات آن کشور مهر نشوند و حاوی اطلاعاتی مانند درصد خلوص نباشند.
با یک ذرهبین به قطعه نقره نگاه کنید. فروشندگان جهانی نقره را با اعداد 800، 900 و 925 نشاندار میکنند. این اعداد نشانگر درجه خلوص نقره در قطعهی نشاندارشده است. برای مثال مهر ۹۲۵ به این معنا میباشد که نمونهی مورد نظر از ۹۲.۵ درصد نقره خالص تشکیل شده است. همچنین مهر ۹۰۰ و ۸۰۰ به معنای درصد خلوص ۹۰ و ۸۰ درصدی نقره است که معمولا با نام نقرهی سکهای (coin silver) شناخته میشود.
از یک آهنربا کمک بگیرید. بهتر است از یک آهنربای پرقدرت مانند آهنرباهای ساخته شده از نئودینیوم استفاده کنید. نقره فلزی پارامغناطیس است و خواص مغناطیسی محدودی از خود بروز میدهد. اگر آهنربا با قدرت به قطعه یا وسیلهی مورد ارزیابی بچسبد، آن جسم فِرّومغناطیس (ferromagnetic) است و نمیتواند نقره باشد.
*در نظر داشته باشید تعدادی از فلزات دیگر هم وجود دارند که جذب آهنربا نمیشوند و ممکن است از این فلزات برای درست کردن اجسامی تحت عنوان نقره استفاده شود. در نتیجه بهتر است تست آهنربا را به همراه تست دیگری انجام دهید تا از نقره بودن جسم مورد نظر اطمینان حاصل کنید.
تست حرکت کشویی را انجام دهید. اگر شما یک میله یا شمش نقره در دست دارید، روش دیگری هم برای ارزیابی نقره بودن آن وجود دارد. یکی از شمشهای نقرهی خود را زاویه دهید به طوری که بصورت ۴۵ درجه قرار گیرید. سپس آهنربا را روی قسمت بالایی گذاشته و به آرامی آن را از بالا به پایین رها کنید.
آهنربا باید با سرعت کم از سطح شمش نقره پایین رود. این آزمایش ممکن است غیر واقعی و دور از ذهن جلوه کند، اما همانطور که گفته شد نقره پارامغناطیس است و این خاصیت سر خوردن آهنربا روی شمش نقره را از خیلی از فلزات متمایز میکند.
حرکت آهنربا و خاصیت پارامغناطیس نقره باعث ایجاد یک جریان الکتریکی در خلاف جهت پایین آمدن آهن ربا میشود که باعث کند شدن این حرکت رو به پایین میگردد.
تعدادی یخ آماده کنید و آنها را تا زمان اجرای آزمایش در فریزر نگهدارید. گرچه ممکن است ارتباط یخ با نقره چندان روشن نباشد، اما همه چیز به رسانایی گرمایی نقره برمیگردد؛ نقره بالاترین رسانایی گرمایی را در میان فلزات و آلیاژها دارد، مقام دوم از این حیث مربوط به مس میباشد.
این روش برای تشخیص سکه و شمشهای نقره به خوبی عمل میکند اما انجام این تست بر روی جواهرات نقره دشوارتر است.
یخ را به صورت مستقیم بر روی نقره قرار دهید و از آن چشم بر ندارید! یخ به سرعت شروع به ذوب شدن میکند همانند زمانی که بر روی جسمی با دمای بالا قرار گرفته است نه جسمی که همدمای اتاق باشد.
این آزمایش را با هر سکهای میتوانید انجام دهید. نقره هنگامی که به آن ضربات آهسته وارد شود صدای زنگ مانند (bell ring) بسیار زیبایی ایجاد میکند به ویژه زمانی که توسط یک فلز دیگر به آن ضربه وارد میشود.
اگر میخواهید قبل از انجام این آزمایش با صدای ایجاد شده توسط نقره آشنا شوید میتوانید از سکههایی که از نقره بودن آنها اطمینان دارید استفاده کنید.
سکههای ضرب شده در واحد پولی بعضی از کشورها از جنس نقره میباشند برای مثال سکههای ۲۵ سِنتی آمریکا که قبل از سال ۱۹۶۴ ضرب شدهاند از جنس نقرهی با خلوص ۹۰ درصد هستند.
بر اثر ضربه زدن این سکهها به هم صدایی زیر و زنگ زدنی واضح شنیده میشود در حالی که از ضربه زدن به فلز غیر نقره چنین صدایی ایجاد نمیشود.
سکهی نقره خود را از فاصلهی حدود 15.5 سانتیمتری بر روی یک سطح مسطح رها کنید. اگر بر اثر برخورد سکه به سطح صدایی همانند به صدا درآمدن یک ناقوس ایجاد شد، سکه از جنس نقره است. اگر صدا حالت مبهمی دارد و به صورت شرح داده شده نیست سکه از جنس فلزی دیگر است یا از مخلوطی از نقره با فلزات دیگر تشکیل شده.
اگر از روشهای دیگر نمیتوانید به نقره بودن جسم مورد نظرتان مطمئن شوید از روش آزمایش شیمیایی استفاده کنید.
*شما در این آزمایش برای بررسی خلوص جسم مورد نظر خود از نوعی اسید خورنده استفاده میکنید، پس برای جلوگیری از خطر احتمالی از دستکش استفاده کنید.
* بخاطر داشته باشید در این روش احتمال اینکه به جسم مورد آزمایش آسیب کمی وارد شود وجود دارد. اگر وسیلهی مورد آزمایش از ارزش بالایی برخوردار است بهتر است از این روش استفاده نکنید و از روشهای دیگر کمک بگیرید.
اسید مخصوص آزمایش نقره را خریداری کنید، شما میتوانید این اسید را از بعضی فروشگاههای آنلاین و جواهر فروشیها خریداری کنید. این روش برای تشخیص نقرهی خالص بسیار خوب عمل میکند، گرچه اگر تردید دارید که جسم مورد آزمایش تنها روکش نقره است، برای اطمینان حاصل کردن از خلوص نقرهی داخل آن از باید از روش دیگری استفاده کنید.
برای اینکه اطمینان حاصل کنیم که جسم تنها روکشی از جنس نقره ندارد قسمتی از جسم را که زیاد مورد توجه نیست انتخاب کرده و آن را بر روی جسمی فلزی با سختی زیاد بخراشانید به طوری که لایهی رویی خراشیده شود. در این صورت اگر جسم مشکوک تنها روکش نقره باشد با آزمایش دوبارهی آن با اسید متوجه خالص نبودن آن میشوید.
اگر تمایل به خراشاندن جسم مورد نظر خود ندارید و از اثر اسید روی آن نگران هستید میتوانید از سنگ محک استفاده کنید.
این سنگ را میتوانید از مراکزی مشابه محل خریداری اسید برای تشخیص نقره خریداری کنید.
قطعهی مورد آزمایش را به روی سنگ بمالید تا یک خط ضخیم و اثر قابل توجه از خود به جای بگذارد. یکی از خطوط که حدود ۱.۵ سانتیمتر قطر دارد را انتخاب و روی آن اسید اضافه کنید.
سپس شما میتوانید رنگ ناحیهای که به آن اسید اضافه کردید را بررسی کنید و به ماهیت جنس آن جسم پیببرید. رنگهای زیر در آزمایش قابل مشاهده است:
قرمز روشن: نقرهی خالص
قرمز تیره: نقرهی ۹۲۵
قهوهای: نقرهی ۸۰۰
سبز: نقرهی ۵۰۰
زرد: قلع یا سرب
قهوهای تیره: برنج
آبی: نیکل
به سادگی یک قطره وایتکس روی جسم مد نظر اضافه کنید، نقره به سرعت پس از اضافه کردن یک مادهی اکسید کنندهی قوی مانند سفید کننده کدر میشود. اگر جسم به سرعت کدر و سپس سیاه شود، نقره است.
* اجسامی که روکش نقره هم باشند این آزمایش را با موفقیت پشت سر میگذارند.