مشتریان محصولات و یا خدمات یک شرکت فقط به کیفیت توجه نمیکنند. خیلی از آنها مسئولیت اجتماعی شرکت را هم در نظر میگیرند و آنها را با توجه به تاثیراتشان بر تغییرات اجتماعی، مسئول میدانند. در واقع حتی شاید بعضیها اگر بفهمند که شرکت محبوبشان از بار مسئولیتهای اجتماعی و محیطزیستی شانه خالی میکند، ممکن است از آن شرکت روی گردان شوند.
مطالعه نمایید: چرا کار پشت میزی باعث خستگی می شود؟
تعریف ساده مسئولیت اجتماعی در واقع همان قبول مسئولیتهای اجتماعی و زیستمحیطی شرکتهای صاحب کسب و کار است. یک برنامه مسئولیت اجتماعی منسجم به شرکتها این فرصت را میدهد که مسئولیتپذیری خود را به جامعه نشان داده و از ریسکهای غیرضروری متاثر از جامعه و محیط اطراف شرکت اجتناب کند.
برای نشان دادن اهمیت زیاد این برنامهها، کافی است که به نتیجه یک تحقیق که در سال 2017 درین رابطه انجام شد، اشاره شود. محققان دریافتند که بیش از 60 درصد آمریکاییها، امیدوارند که شرکتها در غیاب قوانین دولتی، تغییرات اجتماعی و محیطی را رقم خواهند زد.
اغلب مشتریانی که مورد تحقیق قرار گرفته بودند، (87 درصد) اعلام کردند که از یک برند خاص حمایت میکنند چرا که آن برند حامی موضوعی است که برایشان مهم است. نکته مهمتر آنکه 76 درصد از شرکتکنندگان گفتند که اگر شرکت محبوبشان بر خلاف ارزشهای اجتماعی و محیطی قدمی بردارد، دیگر از آن شرکت خرید نخواهند کرد.
ولی مشتریان شرکت تنها کسانی نیستند که ممکن است شرکت را تحریم کنند، بلکه مسئولیتپذیری اجتماعی شرکتها عامل تاثیرگذاری بر تصمیمگیری نخبگان برای پیدا کردن محیط کار هم هست. به بیان دیگر، نسل جدید کارمندان، به دنبال کارفرمایانی هستند که به مقولاتی مانند مردم، زمین و تمرکز دارند.
با توجه به اهمیت روزافزون مسئولیتپذیری اجتماعی، شرکتها هم از روشهایی برای پاسخ به این گونه دغدغهها استفاده کردهاند که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
یکی از مواردی که تمرکز اصلی مسئولیتپذیری اجتماعی شرکت را شامل میشود، محیط زیست است. کسبوکارها فارغ از نوع کارشان میزان زیادی کربن تولید میکنند. هر قدمی که برای کاهش میزان تولید کربن بردارند، نشان از مسئولیتپذیری اجتماعی آنها دارد و برای جامعه قطعا مفید است
شرکتها همچنین میتوانند از طریق کمک مالی به خیریهها مسئولیت اجتماعی خود را انجام دهند. کمپانیهای بزرگ معمولا منابع زیادی دارند که میتوانند به خیریههای محلی کمک کنند.
شرکتها از طریق رفتار صحیح و عادلانه با کارمندان خود میتوانند مسئولیت اجتماعی خود را به عهده بگیرند. این قضیه برای شرکتهای بینالمللی که در کشورهای مختلف کارگر دارند و قوانین کار هم ممکن است متفاوت باشند، بیشتر صدق میکند.
شرکت در فعالیتهای داوطلبانه یکی از روشهایی است که از طریق آن شرکتها میتوانند انجام مسئولیت اجتماعی خود را به خوبی نشان دهند.
پیادهسازی طرحهای اجتماعی مسئولانه واقعا یک موقعیت برد-برد است. نه تنها شرکت شما به مصرفکنندگان و کارفرمایان این آگاهی را میدهد که مسئولیتهای خود را به خوبی انجام دادهاید، بلکه در جهان واقعی نیز تغییر را خواهید دید.
طبق نظر کارشناسان شفافیت و صداقت در مورد فعالیتهای خود، برای جلب اعتماد مردم ضروری است. اگر تصمیمات شرکت شما همیشه پشت درهای بسته گرفته شوند، مردم شاید فکر کنند که سرنخ اصلی شرکت جای دیگری است و کمکهای خیریه شما به جایی که ادعا میکنید واریز نمیشود. باید کارکنان خود را هم در فرآیند تصمیمگیری مشارکت دهید و به آنها اطمینان دهید که صدایشان شنیده میشود.
اگر حتی هدف بزرگی برای کارهای خیرخواهانه ندارید، میتوانید ابتدا از دغدغههای کارکنان خود شروع کنید. حتی باید مشتریان خود را هم وارد کنید و بهشان اجازه بدهید که به صورت مستقیم کاری که برای جامعه انجام میدهید را ببینند.
اگر یک برند خبر خوبی برای به اشتراک گذاشتن، مانند مواد تشکیل دهنده ارگانیک یا محتوای بازیافتی داشته باشد، باید به مصرفکنندگانش اطلاع دهد.
مصرفکنندگان حق این را دارند که احساسات خوب در ارتباط با انجام کارهای درست را با دیگران به اشتراک بگذارند و بسیاری از نظرسنجیها نشان دادهاند که مصرفکنندگان تمایل دارند یک محصول پایدار را بیش از یک جایگزین متعارف خریداری کنند. اعلام این مزایا از دیدگاه تجاری برد-برد است.
در نهایت باید توجه داشت که تداوم هم بسیار مهم است. انجام پروژههای اجتماعی باید طی زمان انجام شوند و یک باره نیستند.